Ryhmä Perehdytys
Rasti: 4/12

Henkilökohtaiset suojaimet

Suojavaate on henkilösuojain, joka suojaa vaaralta tai haitalta. Suojausominaisuus voi olla esimerkiksi työntekijän näkyminen, suojautuminen kipinöiltä, roiskeilta, säteilyltä ja sähköltä. Suojavaatteen on täytettävä EN-standardit.

Oikea tapa

Perehdy henkilösuojainten oikeaoppiseen käyttöön. Jos ympäristö vaihtuu, voi vaihtua myös suojain. Oikean mallisen suojaimen valinta tulee perustua vaarojen arviointiin. Älä käytä viallisia tai kuluneita varusteita. Noudata aina työnantajan ohjeita.

Suojaa silmäsi. Työmaalla tulee käyttää henkilökohtaista silmiensuojausta. Varmista, että suojalasit ovat juuri sinun kasvoillesi sopivat ja suojaavat työssäsi esiintyviltä vaaroilta esimerkiksi lentäviltä kipinöiltä tai kemikaaleilta. Tavalliset silmälasit eivät ole suojalasit.

Työmaalla tulee käyttää leukahihnallista kypärää. Kypärän on istuttava päähän kunnolla. Valitse työtehtävään parhaiten sopiva kypärä. Suojakypärään voidaan liittää myös muita suojaimia, kuten kuulonsuojaimet tai visiiri silmien ja kasvojen suojaamiseen.

Rakennustyömaalla tulee käyttää huomionväristä, heijastavaa varoitusvaatetta vähintään vartalon yläosassa, kuten takkia liiviä tai t-paitaa. Heijastimien pitää näkyä eteen ja taakse. Liikenteen seassa työskennellessä tulee huomioväri ja heijastimet löytyä myös vartalon alaosasta (housuista).

Käytä viiltosuojakäsineitä töissä, joissa on viiltovaara. viiltovammanvaara. Valitse oikea suojakäsineen viiltosuojaluokka työn vaarojen arvioinnin avulla.   Tasot ilmaistaan kirjaimilla A-F. Paras viiltosuojataso on F tai vanhemmissa käsineissä numeroilla 1-5. Viiltosuojakäsineiksi lasketaan käsineet, joiden uusi luokka on B-F tai vanha 3-5. Parhaat luokat ovat F ja 5.

Rakennustyömaalla käytettävissä turvajalkineissa tulee olla naulaanastumissuoja ja varvassuoja. Näiden suojien materiaalit voivat vaihdella. Teräksinen naulaanastumissuoja antaa parhaan suojan rakennustyömaalla esiintyviä vaaroja vastaan. Rakennustyömaalla suositellaan myös käytettäväksi nilkkaa suojaavia ja tukevia jalkinemalleja, koska nilkan alueelle kohdistuvat tapaturmat ovat yleisiä. Eri työtehtävissä turvajalkineilta vaaditaan eri asioita. Tarvittaessa niiden täytyy olla esimerkiksi vedenpitävät tai jalkineiden pohjalliset suunniteltu liukkaisiin olosuhteisiin. Osassa turvajalkineissa on myös jalkapöydän suoja, joka antaa lisäsuojaa ja vaimentaa iskuja, jos jalan päälle putoaa jotain.

Väärä tapa

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 92

Vastuuyritys