Ryhmä Korkealla työskentely
Rasti: 9/17

Ratkaisuja putoamissuojainten kiinnittämiseksi – Taivaskoukku

Lain mukaan yli 2 metrin pudotuksen läheisyydessä on käytettävä henkilösuojaimia, jos alueella työskentelyä ei voida rajata esimerkiksi kaiteilla. Henkilökohtaiseen putoamissuojaukseen tarkoitettua automaattisesti nopeasta liikkeestä lukittuvaa turvakelaa käytettäessä kiinnityspisteen korkeus ja sijainti määrittelevät putoamismatkan.

Oikea tapa

Turvakelan kiinnityspiste pään yläpuolella rajaa putoamismatkan lyhyeksi. Vauhti ei ehdi kasvaa, pysähdys on hellävaraisempi ja henkilö voi usein itse nousta takaisin työalustalle. Taivaskoukulla ja siihen saatavilla jalustoilla sekä valuholkeilla putoamissuojaus voidaan suunnitella niin, että putoamismatkat pysyvät lyhyinä. Taivaskoukkuja siirretään kerros kerrokselta työn edetessä. Holkit voidaan asentaa työmaalla valuun tai tilata tehdasasennuksena elementteihin.

Väärä tapa

Jalkojen juureen kiinnitetty turvakela aloittaa jarrutuksen vasta yli kahden metrin vapaan putoamisen jälkeen. Riski kolhuille ja suojaimen hankautumiselle rakenteita vasten on suuri. Työt keskeytyvät varmasti ja pudonnut muuttuu autettavaksi.

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 30

Vastuuyritys