Ryhmä Korkealla työskentely
Rasti: 14/17

Rintauksen reunalla työskentely

Neljä miestä siirsi paineilmakompressorin louhintatyömaalla pyöräkuormaajan avulla kallion päälle, mistä käsin kompressorin avulla oli tarkoitus puhaltaa puhtaaksi räjäytettävän kentän panostuksessa käytettävät reiät. Pyöräkuormaajan kuljettaja laski kompressorin alas, jonka jälkeen kompressori alkoi liukua kohti rintauksen reunaa. Kompressorin ja rintauksen reunan välissä ollut panostajan apulainen (45v.) putosi louhokseen kompressorin työntämänä.

Oikea tapa

Rintauksen reunalle porareikiin asennettu aitarakenne suojaa poraus- ja panostustöitä tekeviä tai muita rintauksen reuna-alueella liikkuvia putoamiselta. Aitarakenteen tulee olla tukeva ja siinä tulee olla vähintään kaksi liinaa tai narua, joista alin on enintään 50 cm maasta ja ylin vähintään 1,1 m korkeudella. Myös verkkoa voidaan käyttää. Aitaa pystytettäessä ja purettaessa tulee käyttää putoamissuojaimia, jotka on oikeaoppisesti ankkuroitu.

Väärä tapa

Rintauksen reunalla työskennneltäessä henkilöllä on mahdollisuus tippua reunalta kompastumisen tai liukastumisen johdosta. Myös esimerkiksi kova tuulenpuuska tai säikähtäminen saattavat aiheuttaa tasapainon menettämisen ja tippumisen. Sairaskohtauksen mahdollisuutta ei pidä koskaan jättää pois vaaran arvioinneista. Rintauksen reuna voi pettää ja siihen voi muodostua salakavalia maa- tai lumilippoja.

Aiheeseen liittyvä video

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 48

Vastuuyritys