Ryhmä Käyttövoimasta erottaminen
Rasti: 2/5

Käyttövoimasta erottaminen

Työntekijä oli suorittamassa huoltotöitä ruuvikuljettimella. Hän oli mielestään tehnyt käyttövoimasta erottamisen ennen työn aloittamista. Kuitenkin kesken huoltotyön kone käynnistyi, ja hänen käsivartensa repeytyi irti hänen juuttuessaan kuljettimeen.

Oikea tapa

Käyttövoimasta erottaminen on ennakkoon suunniteltu tapa erottaa laitteet energiasta ennen niiden vaikutusalueelle menemistä. Huomioi kaikki energiamuodot: Sähkö, hydrauliikka, pneumatiikka, varastoitunut mekaaninen energia ja virtaava aine (kaasu, neste, jauhe). Hätäseis-kytkintä ei saa yksin käyttää käyttövoimasta erottamiseen. Erota kohde käyttövoimasta ja varmista se lukolla. Lukko on henkilökohtainen ja siihen saa olla vain yksi avain, joka on työtä tekevän henkilön hallussa. Merkitse lukituspisteet varoituskyltein. Jos kyseessä on paineeseen tai mekaaniseen energiaan perustuva voima, pura energiavaraus ennen työn aloittamista vähintään työkohteen alueelta. Tee koekäynnistys ennen työn aloittamista.

Väärä tapa

Energian äkillinen purkautuminen voi aiheuttaa esimerkiksi sähköiskun, koneen osien liikkumisen, jousikuorman laukeamisen sekä öljyn tai muun paineistetun aineen roiskumisen silmiin tai iholle.

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 57

Vastuuyritys