Ryhmä Liikennöintiturvallisuus
Rasti: 8/18

Työkonetta lähestyminen

51-vuotias operaattori, jolla oli takanaan 13 vuoden kokemus menetti henkensä sementtitehtaalla 2012. Onnettomuuden uhri löydettiin laitoksen nosturisyvennyksen läheltä, sen jälkeen kun pyöräkuormaajan kauha oli osunut häneen. Operaattori oli ollut kävelemässä ruokailupaikalta kohti säilytyslokeroaluetta, ja pyöräkuormaaja oli ajamassa eteenpäin, kun osuma tapahtui.

Oikea tapa

Liikkuviin työkoneisiin liittyviä tapaturmia voidaan ehkäistä tehokkaasti pitämällä ihmiset pois vaara-alueilta. Ennen liikkuvan työkoneen lähestymistä kuljettajan huomio tulee kiinnittää sovitulla merkillä: esimerkiksi nostamalla turvallisessa paikassa käsi ilmaan. Kun kuljettaja havaitsee merkin, hän pysäyttää koneen, avaa ohjaamon oven ja viittaa asioivan henkilön luokseen. Älä mene työkoneen toiminta-alueelle ilman kuljettajan lupaa. Näe ja tule nähdyksi!

Väärä tapa

Liikkuva työkone tai ajoneuvo työmaalla on yksi suurimmista vakavien tapaturmien aiheuttajista. Koneisiin tottuu, eikä niitä osata enää kunnioittaa riittävästi. Peileistä ja peruutuskamerasta huolimatta koneen ympärillä on katvealueita mihin kuljettajan on mahdotonta nähdä. Myös erilaiset heijastukset, häikäisy tai lisälaitteet ohjaamossa lisäävät vaaraa.

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 2

Vastuuyritys