Ryhmä Korkealla työskentely
Rasti: 16/17

Turvallisuus korkealla työskenneltäessä

Työntekijä lähti yksin viimeistelemään kattotyötä. Tehtävänä oli laittaa ilmastointikanavan hattu paikalleen. Poistaessaan suojapressua tuuli tarttui siihen ja veti työntekijän katon reunan ylitse. Työntekijä ehti tarttua katon reunaan, mutta koska hän oli työmaalla yksin, ei apua tullut paikalle. Lopulta hän joutui päästämään irti ja putosi 12 metriä alas, murtaen luut lantiosta alaspäin. Pudotessaan hän iski kasvonsa tärylätkään ja ne jouduttiin rakentamaan uudelleen sairaalassa.

Oikea tapa

Työmaalla putoamissuojaus on oltava käytössä työskenneltäessä yli kahden metrin korkeudessa. Teollisuudessa vastaava raja voi kohteesta riippuen olla alle metri. Putoamisvaara on ensisijaisesti pyrittävä poistamaan teknisillä keinoilla, kuten kaiteilla tai työtasoilla. Aukot on poistettava tai peitettävä riittävän tukevalla ja paikallaan pysyvällä kannella. Työkohteeseen pääsemiseksi turvallisiksi lähestymistavoiksi lasketaan myös henkilönostin ja määräysten mukaisella kulkutiellä varustettu teline. Henkilönostimessa ja kaiteettomalla telineellä on käytettävä henkilökohtaista putoamissuojainta.

Väärä tapa

Suojaamattomat reunat ja aukot ovat aina vaaran paikkoja. Vialliset putoamissuojaimet ja kaiteet ovat erittän suuri turvallisuusriski. Kaiteiden poisto tilapäisesti jättää usein huomaamattoman, miehen mentävän aukon suojaukseen.

Aiheeseen liittyvä video

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 14

Vastuuyritys